Sunday 29 December 2013

Zacatky

Prijezd a zapadnuti do vysokoskolskeho zpusobu zivota se univerzita snazi zprijemnit, jak jen to jde.
Jeste o prazdninach jsem dostal ctyri utle prirucky praktickych rad. Tak jsem se poprve dozvedel trochu podrobneji, jak vlastne skola funguje. Byl jsem velmi prijemne prekvapen, kdyz v jedne z nich nasel v organizacni komisi Cesku. Ta pozdeji delala me a druhemu Cechovi, ktery nastoupil na Trinity 'Overseas welfare contact'. Krome toho jsem dostal nekoho jako 'Academic contact' a v neposledni rade kolejni rodinu, o te pozdeji.

Pred zacatkem radneho semestru jsme byli pozvani na prvacky tyden, jehoz prvni cast byla jen pro mezinarodni studenty. Nenastesti neletelo v danou chvili nic vhodneho neletelo, tak jsme museli dorazit o den drive nez kolej poskytuje ubytovani.
Uz samotna cesta byla velmi vzrusujici. Dorazili jsme (ja a zminovany Cech) pozde vecer a hledali zamluvene ubytovani. Sli jsme i se zavazadly dlouho jen, abychom se dozvedeli, ze pani, s niz jsme byli domluveni, uz ubytovala nekoho jineho. A to i prestoze jsme avizovali pozdni prijezd a jeste tvrdila, ze jsme zabookovani zrusili. Nebyla to prijemna zkusenost. Nastesti zustala ojedinela. Prosli jsme jeste par hotelu, ale vsude bylo beznadejne plno. Nakomec jsme se rozhodli kontaktovat kolej a domluvili jsme s nimi, aby nas ubytovali o den drive.
Pri samotnem prvackem tydnu jsem se snazil vyuzit cas, co nejvice. Stale jsem chodil mezi lidi a hodne mluvil, ale hlavne poslouchal, protoze komunikovat anglicky pro me bylo velice nezvykle. Prvacky tyden byl nabity udalostmi. Plaveni se na pramici, setkavani se s velmi zajimavymi lidmi, objevovani kras mesta, bloudeni, hry a sport. Jeden den byl volny, abychom si stihli vyridit prakticke veci jako treba registrovat se u doktora, zalozit ucet v bance a opatrit si anglicke telefonni cislo.
Druha cast prvackeho tydne, jiz i s britskymi studenty, probihala podobne. To jest v duchu spolecnych her, seznamovani a marne snahy zapamatovat si jmena a tvare lidi, se kterymi budu travit dalsich par let.

Pak se mesto ze dne na den zaplnilo studenty. Prestal jsem vidat lidi, kteri nam chystali prvacky tyden. Rozeznat starsiho studenta od rodilehoa anglicana podle jazyka pro bylo nemozne. Pokracoval jsem ve hrani frisbee, ktere bylo jedinym sportem, jenz mel treninky i behem prvackeho tydne. Proto byla zpocatku ucast prvaku na trenincich ohromna. Zajem casem opadal, ale zustalo par zapalenych lidi. Snad i proto jsme pozdeji v semestru vyhrali turnaj v minifrisbee a v klasickem frisbee na ctvrtem miste.

Zacala vyuka. Do skoly to mam pesky par minut a vyucovani zacina v deset. Kazdy den vyjma nedele mame dve hodiny prednasek. Strida se den aplikovanych a cistych. Aplikovane mame Vektory a matice a Diferencialni rovnice. Ciste jsou Cisla a mnoziny a Grupy. Celkem tedy ctyri predmety. Pro kazdy predmet mame jednou za dva tydny hodinovou konzultaci, kde je pritomen skolitel a dva studenti. Ty daji nejvic prace, na kazdou konzultaci je treba vypracovat sadu uloh, obvykle je jich kolem patnacti. Na konzultaci se projdou ulohy a kdyz zbyde cas, udela se i neco navic.

No comments:

Post a Comment